Fr, 19.Apr.2024 - 14:54
* MÜZIK CD

Nazım Hikmet -
Yahya Kemal
Aylin Şengün Taşçı

Yahya Kemal ve Nazım Hikmet’in az bilinen şiirlerinden bestelenen eserlerden oluşan albümde iki şair, ortak ve bilinmeyen yönleriyle ele alınıyor. 
İstanbul şairi olarak tanınan Yahya Kemal’in köy şiirinden bir türkü ve Nazım Hikmet’in İstanbul’un fethini anlatan şiirinden bestelenen mehter marşı ile Nazım Hikmet’ten Mevlana ilahisi albümde yer alan eserler arasında!.. 
İsmail Birateş’ in besteleri ve Aylin Şengün Taşçı’nın yorumuyla… 
Yahya Kemal ve Nazım Hikmet; Türk Şiirinin iki büyük şairi. Yolları zaman zaman kesişmiş, birbirlerinin çok yakınında olmuşlar. Bu yakınlık hem şiirlerinde hem de özel hayatlarında yaşanmış. Yahya Kemal, Nazım Hikmet’in Heybeliada Bahriye Mektebi’nde tarih ve edebiyat öğretmeni olmuş, evine özel dersler vermek için gelmiş ve annesi Celile Hanım ile büyük aşk yaşamış. İki dev şair sonraları gerek sürdürdükleri hayatları, gerek dünyaya bakışları ve gerekse şiirleri ile birbirlerinden uzaklaşmışlar, ayrı dünyaların insanları olmuşlar. 
Bu albümde; iki şairimizi, tanıdığımız kişilikleri ve yaygın imajları dışında, farklı duygular altında yazmış oldukları şiirleriyle ve genellikle az bilinen dizelerinden günümüzde İsmail Birateş tarafından bestelenen eserlerle ele alıyoruz. Aylin Şengün Taşçı’nın yorumuyla… Bir İstanbul şairi olarak tanıdığımız Yahya Kemal’in “Dağlar dereler” isimli köy şiiri, aziz İstanbul’un tepelerinden Anadolu’nun dağlarına ve yaylalarına götürüyor bizi. Usta şair, manzum hikâye tarzındaki “Nazar” şiirinde ise, kadın güzelliğini özgürce yansıtan dizeleriyle karşımıza çıkıyor. 
Nazım Hikmet’in, İstanbul’un fethini anlatan “Sekiz yüz elli yedi” isimli şiirinden bestelenen mehter marşı ve Mevlevi tarikatından etkilenerek yazdığı “Mevlana” şiirinden bestelenen ilahi ile de, ünlü şairin milli ve manevi duygularının yoğun olduğu döneme yolculuk yapıyoruz. 
Kalan Müzik tarafından yayınlanan albümde, Yahya Kemal ve Nazım Hikmet’in beşer şiirinden bestelenen, şarkı, türkü, fantezi, marş, mersiye ve ilahi gibi değişik formda 10 eser yer almakta. Klasik Türk Müziği sazları dışında, duduk, kaval, zurna, gitar, piyano ve melodika gibi enstrümanların yer aldığı albümün müzik yönetmenliğini ve aranjörlüğünü Fahrettin Yarkın üstlendi. 

Albümdeki Eserler:

Itri
Mevlana
Vuslat
Bir Dakika
Nazar
Kar Musıkileri
Cemil Ölürken
Dağlar Dereler
Yine Akşam Oldu
Sekiz Yüz Elli Yedi
ISBN: 8691834011403
Yayın evi: Kalan Müzik
11,90 €
Değerlendirme
Yorum bulunmamaktadır: Yorum yazınız!