Fr, 19.Apr.2024 - 12:17
Tarih Kitapları

İstanbul'da Savaş Günleri

Kolektif
Sultan Abdülhamid'in Doktoru İbrahim Paşa'nın 1. Dünya Harbi Günlüğü!..

"İngiltere ve Fransa harp gemileri cidden azmederek zorlasalar Boğaz'ı geçemezler mi? Ben her ne kadar asker değilsem de, Çanakkale istihkâmlarının topraktan olup, şimdiki büyük harp gemilerinin otuz beşlik toplarına mukâvemet edemez olduğunu pekâlâ kestirebilirim!"

"Çanakkale Boğazı'ndan geçmelerinden galiba pek korkuluyor ki Büyükada'ya ve Heybeli'ye, Ayastefanos'a toplar yerleştirildi. Ne tuhaf fikir! İngiliz Donanması Boğaz'ı geçerse acaba İstanbul civarındaki toplar ne işe yarayabilir?!…"

"Çanakkale'de Anafarta, Arıburnu, Seddülbahir'de muharebe olanca şiddetiyle devam etmektedir. Her gün binlerce yaralı İstanbul hastanelerine geliyor! Hastanelerde yer kalmadı!"

"Rivayet olunduğuna göre, Hükümet yakında bir beyanname neşrederek Çanakkale Boğazı ve İstanbul şehrinin şiddetle düşmana karşı müdafaa edileceğinden ahaliden korkanların Anadolu içerilerine gitmelerine müsaade olunacağını ilan edecekmiş!"

"İşte artık Devlet-i Aliyye'nin ölüm çanları çalınıyor! Eyvah ki altı yüz senelik bir muazzam devleti acemi eller altı senede yokluğa sürükledi! Çocuklarımız bize lânetler okuyacaktır!" (392 Sayfa) www.turkkitap.de / Arka Kapak Yazisi.
Yazar: Kolektif
12,90 €
Değerlendirme
Yorum bulunmamaktadır: Yorum yazınız!