Di, 16.Apr.2024 - 08:46
Araştarma - İnceleme

20. Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal

İlker Başbuğ
(1881´den 1923´e)


Mustafa Kemal, her şeyden önce yorulmaz bir savaşçıdır; işine sertlikle, eserine gönülden bağlanmıştır. Çok hareketli, sabırlı, dostluklarına sadık fakat onların egemenliği altına girmeyen bir mizaç.

Her şeyde gösterişten nefret eder, ancak her şeyle ilgilenilmesini de şart koşar. Anlattıklarındaki açıklık, çarpıcı niteliktedir; hafızalarda asıl kalan şey, kanıtlamadaki berraklık, tabirlerdeki isabettir.

Gözlem yapma becerisi en ileri derecede gelişmiş, hiçbir şeyi rastlantıya bırakmıyor. Kendine güveni tam. Ama yine de beklemeyi, düşmanı yorgun düşürmeyi, kendine kalan zamanı kullanmayı iyi bilen bir lider.

Mustafa Kemal, beklemesini bilir, hiçbir şeyi tesadüfe bırakmaz. Başarısının belirgin üç nedeni var: sezgi, tedbirli olma ve inceleme. (Berthe G. Gaulis; Aralık 1921, Ankara) - 354 Sayfa- Arka Kapak Yazisi / www.turkkitap.de , Türk Kitabevi / Arastirma Serisi.
Yayın evi: Remzi Kitabevi

Weitere Informationen

İLKER BAŞBUĞ, 1943 yılında Afyonkarahisar’da doğdu, 1962’de Kara Harp Okulu’ndan, 1963’te Piyade Okulu’ndan mezun oldu.

Başbuğ, 1973 yılında Kara Harp Akademisi’ni kurmay subay olarak bitirdikten sonra; Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı’nda Karargâh Subaylığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Belçika/Brüksel’de NATO Uluslararası Askerî Karargâhı’nda Cari İstihbarat Plan Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanlığı Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü ve 51’inci Piyade Tümeni 247. Piyade Alay Komutanlığı görevlerini sürdürdü.

1993 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Ardından Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı ve Belçika/Monst’ta Millî Askerî Temsil Heyeti (NMR) Başkanlığı görevlerinde bulundu, 1997’de korgeneralliğe terfi etti. 2. Kolordu Komutanlığı ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Başyardımcılığı görevlerinde bulunduktan sonra 2002 yılında orgeneralliğe terfi etti. Bu rütbeyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Genelkurmay II. Başkanlığı, 1. Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 2010’da emekliye ayrıldı.
Bu ürünü alanlar başka neler almışlar?
 
Değerlendirme
Eklenildiği tarih: 28-01-2013
Yazar: KAAN
Gazi Mustafa Kemal ATATURK u biliyoruz.  " Aynasi istir kisinin !" diye bir söz vardir. Önemli olan Ataturk u anlatmak degil, Ataturk e layik olmaktir. Sizin Genelkurmay Baskani oldugunuz bir dönemde yuzlerce subay iftiralara kurban gitti; bu saldirilar olurken, siz, gözlerinizi kapattiniz, kulaklarinizi tikadiniz, sirtinizi cevirdiniz ve sonunda siz de kurban oldunuz.